Ülésezett az Energetikai Érdekképviseleti Tanács
2010-03-31
Az Energetikai Érdekképviseleti Tanács - melynek tagja a BDSZ képviselője is - 2010. március 31-én a Magyar Energia Hivatalban ülést tartott, melyet dr. Matos Zoltán elnök, majd Bessenyi Gábor osztályvezető  vezetett.

A Tanács az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:
1. A földgáz egyetemes szolgáltatói árképzés.
2. Tájékoztatás a földgáz szállítói, tárolói és elosztó engedélyeseknél a 2009. évben.
3. Egyetemes szolgáltatói árak alakulása a villamos-energia iparban.
4. Hőszivattyús tarifa alkalmazási feltételei.
5. Tájékoztató a 3. csomagról.
6. Tájékoztató a megújuló cselekvési terv előkészítéséről.

Minden anyag a Magyar Energia Hivatal honlapján olvasható lesz.

EMCEF Szociális Párbeszéd ülés
2010-03-31
Rabi Ferenc Luxemburgban az EMCEF Szociális Párbeszéd ülését vezette, melyen az alábbi főbb napirendi pontok megtárgyalására került sor:
-a Titkárság beszámolója,
-beszámolók az EMCEF hatáskörébe tartozó Ágazati Párbeszéd Bizottságok (bányász-kitermelő, vegyész, villamos-energia, gáz, papír)  tevékenységéről,
-az EU Bizottság Kommunikációja az európai ágazati szociális párbeszédről,
-az EU Bizottság "EU 2020" stratégiája.

Az ülésről a Bányamunkás soron következő számában tájékoztató fog megjelenni.

A Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet rendkívüli elnökségi ülése
2010-03-26
Rabi Ferenc, Pápis László, Varga Éva, Gaál Gábor és Dénes András vett részt a Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet rendkívüli elnökségi ülésén.

A külszíni bányászati tevékenységek Biztonsági Szabályzata
2010-03-25
A Magyar Bányászati és Földtani Hivatalban került sor a külszíni bányászati tevékenységek Biztonsági Szabályzatának megtárgyalására, melyen a BDSZ-t Percze László, a BDSZ Munkavédelmi Bizottság elnöke képviselte.

Reputation Rating rangsor
2010-03-25
A  B&P Braun & Partners Magyarország (jövőfókuszú stratégiai tanácsadói és megvalósítási szolgáltatásokat nyújt Közép-, és Kelet Európában, helyi és multinacionális ügyfelek számára) második alkalommal készíti el a Reputation Rating rangsort. A lista egy reputációs kutatás eredményeként alakul ki, amely hazánk 40 vezető vállalatát értékeli az érintettjeinek róluk alkotott kép alapján.
bővebben...
Megtartotta alakuló ülését az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Tanácsa
2010-03-24
Megtartotta alakuló ülését az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Tanácsa (ÁPBT), melyen a Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottság munkavállalói oldal képviseletében Rabi Ferenc társelnök is részt vett.

Az ÁPBT ülés napirendi pontjai az alábbiak voltak:
     1. Az ÁPBT megalakulása, az ügyvivők bemutatása
     2. Az ÁPBT Alapszabályának megvitatása és elfogadása
     3. Döntés az ÁPBT szakbizottságairól
     4. A 2010. évi Alapelvek megvitatása és elfogadása

"Láthatatlan veszély a munkahelyeken avagy mit tudunk a pszichoszociális kockázatokról?"
"Láthatatlan veszély a munkahelyeken avagy mit tudunk a pszichoszociális  kockázatokról?"
2010-03-23
A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Hivatal Társadalmi Párbeszéd Központ 2010. március 23-án a Hotel Hélia Konferencia termében rendezte meg 120 regisztrált szakember részvételével a "Láthatatlan veszély a munkahelyeken avagy mit tudunk a pszichoszociális  kockázatokról?" c. konferenciáját. A BDSZ-t a BDSZ Munkavédelmi Bizottság elnöke és titkára képviselte.
bővebben...

MSZOSZ Elnökségi ülés
2010-03-23
Rabi Ferenc részt vett az MSZOSZ Elnökségi ülésén, melynek fő napirendi pontja a 2009. évi költségvetési beszámoló és a 2010. évi költségvetés tervezet megtárgyalása volt.

Látogatás a PANA Kft. Dunavecsei gyárában
2010-03-22
Rabi Ferenc bemutatkozó látogatáson találkozott a PANA Kft (Dunavecse) ruhaipari társaság vezetőivel, szakszervezeti tisztségviselőivel, délután részt vett a nógrádi nyugdíjas szakszervezet tisztségviselőinek rendezett tanácskozáson.

Látogatás a győri GLOVITA KESZTYŰ Zrt-nél
2010-03-19
Rabi Ferenc, Keleti Tamás és Vámosi Jánosné tárgyalást folytatott a győri GLOVITA KESZTYŰ Zrt vezérigazgatójával (Marton József) és szakszervezeti titkárával (Förhécz Erika) a társaság általános helyzetéről,a foglalkoztatás. A program üzemlátogatással fejeződött be.

Ma & Holnap
2010-03-19
A  10 évvel ezelőtt indított "Ma & Holnap" (a fenntartható fejlődés lapja) egy zöld jövőért konferenciát rendezett a Papp László Budapest Sportarénában, melyre a BDSZ is meghívást kapott. A konferencia - melyen közel 150 szakember vett részt - fő témája az volt, hogy hogyan alakítható ki egy élhető, fenntartható zöld világ, jövő figyelembe véve a tudományos, társadalmi, szakpolitikai és üzleti szempontokat.

A konferenciát Scodnik Kinga, a folyóirat főszerkesztője  nyitotta meg, majd az alábbi előadások hangzottak el :
- Láng István az  MTA rendes tagja "Klíma - Energia - Társadalom",
- Gögös Zoltán a Földművelés és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára      
Megújuló energiák és a zöld mezőgazdaság,
- Guy Tuchany professzor: "Fenntartható fejlődés = zöld jövő?",
- Olajos Péter környezetpolitikus, volt európai parlamenti képviselő: "Zöld ipar az agrárium szolgálatában  -  az agrárium a zöld ipar szolgálatában",
- Faragó Tibor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára "Fenntarthatóság és éghajlatváltozás - a 2011-es magyar EU elnökség tükrében".
Az előadások várhatóan megjelennek a  Ma & Holnap honlapján, illetve a későbbiekben a folyóiratban is.

EU-s projekt auditálása a BDSZ központjában
2010-03-16
A 2008-2009 évi EU-s projekt ("Lépésről-lépésre"/a szociális partnerek szerepe a hosszú távú európai energiapolitikában/VS/2008/0495/) auditlására került sor a BDSZ központjában.

Az auditálást Michel MEWIS és George GIANNAKAKIS az Európai Bizottság auditorai végezték. A magyar felet Rabi Ferenc, Demeter Józsefné és Potápi Rita (projektmenedzser) képviselte.

Ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2010-03-10
Az Elnökség első napirendi pontként a 2010. évi bérmegállapodásokról hallgatott meg részletes tájékoztatást  a BDSZ alelnökeitől. Az alágazatokról és a társaságokról összegző anyag készült.

Második napirendi pontként Varga Éva mutatta be a BDSZ tagszervezési koncepcióját, melynek lényege az eddigi "fehér folt" /szakszervezet mentes/ területen a tagszervezés megkezdődjön és erre u.n. kistérségi felelősök felkérése folyamatban van, egyidejűleg véglegesíteni kell a BDSZ szolgáltatásait a tagok részére.  Az eredményt a BDSZ folyamatosan kísérni fogja és annak érdekében, hogy az akciónak minél nagyobb sikere legyen az MSZOSZ Megyei képviselői részére is történt hasonló tájékoztatás.

Harmadik napirendi pont keretében "különfélék" megtárgyalására  (CO
2, BÁPB, KÁPB, MSZOSZ 20 éves ünnepség, munkavédelmi képzés /21 társaság 62 munkavédelmi képviselője vett részt/, a BDSZ nemzetközi munkája) került sor.

Munkavédelmi képviselők képzése
2010-03-09
21 társaság 62 munkavédelmi képviselője részére rendezte meg a BDSZ a munkavédelmi törvényben előírt munkavédelmi képviselők képzését.

A képzés előadói Szabados Gábor (MBFH) , Borhidi Gábor (OÉT) és Spiegel István munkavédelmi szakértő voltak, a konzultációt Kazár Attila és Tamaga Ferenc bányakapitányok tartották.

A képzés kezdete előtt  a Robotex Kiadói Üzletág - és a SECUMIX 97 Biztonságtechnikai Bt. Termékeit ismerhették meg a résztvevő.

Látogatás a KNAUSS TABBERT Kft-nél
2010-03-09
Rabi Ferenc a KNAUSS TABBERT Kft igazgatójával és szakszervezeti vezetőjével tárgyalást folytatott a társaság jelenlegi - és várható ez évi terveiről melynek kiemelt témája a foglalkoztatás kérdése volt.
MSZOSZ Díj
MSZOSZ Díj
2010-03-04
Oravecz Edit a Padragkúti Bányász Kulturális Egyesület titkára több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként a BDSZ felterjesztésére MSZOSZ-díjban részesült. A díj átadására a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége 20 éves megalakulásának jubileumi ünnepségen került sor.

Ülést tartott az MSZOSZ Elnöksége
2010-03-02
Ülést tartott az MSZOSZ Elnöksége, melynek egyik napirendi pontjában Rabi Ferenc tartott szakmai előadást az éghajlatvédelmi törvény tervezet témáról, annak ipari foglalkoztatási hatásairól.
Bővebben...

Látogatás a Berwin Vásárosnaményi Ruhagyárában
2010-03-02
Varga Éva a BDSZ Ruhaipari tagozatának vezetője részt vett a Berwin-Vásárosnaményi
Ruhagyárában megtartott Szakszervezeti Bizottsági ülésen. Találkozott a gyár igazgatójával
aki tájékoztatást adott a termelésről, a foglalkoztatásról, a gyár jövőjéről. A látogatás az
üzem megtekintésével zárult.

Ülésezett az EU Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottsága
2010-03-01
Brüsszelben ez évi első munkabizottsági ülését tartotta az EU Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottsága. Az ülés  fő napirendi pontja a munkahelyi balesetek okaival foglalkozó EU projekt eredményeit összefoglaló jelentés -, és a Bányaipari Munkavédelmi Állandó Bizottság  elnökének tájékoztatója volt. 

Az elhangzottak alapján a munkabizottság úgy döntött, hogy az ajánlások közérthetőbb megfogalmazására a két testület együttes pontosításokat végez.

A munkabizottság megtárgyalta a kitermelő iparág szakmai képzésének európai szintű kérdéseit is.

Kétnapos magyarországi szemináriumot szervezett az EMCEF
2010-03-01
Kétnapos magyarországi szemináriumot szervezett az Európai Bánya-, Vegyi és Energiaipari Szakszervezetek Szövetsége (EMCEF). Előadást tartotta Reinherd Reibsch az EMCEF főtitkára, Evelyn Toth a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) képzési központjának szakértője, Eddy Lauriessen a belga ILO szakértője, Budai Iván a MAVESZ igazgatója, Székely Tamás a VDSZ elnöke és Kádár Zsuzsa szakértő.
A BDSZ-t Fehér Szabolcs, a Mátrai Erőmű Zrt Bükkábrányi Bányaüzem szakszervezeti tisztségviselője és Beőthy-Fehér Szabolcs a BDSZ munkatársa képviselte.

Kivezető út a globális gazdasági és foglalkoztatási válságból
2010-03-01
Előadást tartott az MSZOSZ székházában  dr. Galgóczi Béla az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet(ETUI) vezető kutatója, "Kivezető út a globális gazdasági és foglalkoztatási válságból" címmel.
A BDSZ-t Varga Éva képviselte.


H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942