H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Országos fórum a Vasas Székházban
2010-04-28
A 2010. április 28-án "A MUNKÁBAN MEGROKKANTAK ÉS ELHUNYTAK XV. Nemzetközi emléknapja" alkalmából konferenciát rendezett "Biztonságos és egészséges munkát mindenkinek" címmel.
Eddig 20 ország törvényhozása emelte közé április 28-át (többek között a belga, lengyel, brazil, spanyol és az andok országok parlamentjei). Ezzel kiemelt témává teszik a megemlékezés mellet a munkahelyi baleseti és megbetegedési kockázatok kérdéseit, a szociális partnerek együttműködésének pozitív hozadékát, a munkavállaló érdekképviseletek szerepének fontosságát.
Az MSZOSZ irányításával a Vasas Szakszervezet Székházában megrendezett országos fórumon - melyen a BDSZ is képviseltette magát - 230 fő és 15 kiállító vett részt.
Hat előadás hangzott el, többek között dr. Dudás Katalin, az OMMF elnöke -, dr. Nagy Imre az OMFI igazgatója, Mandrik István az OÉT Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal ügyvivője prezentációjában.

Előadás a NYOK Elnökségi ülésén
2010-04-28
Rabi Ferenc előadást tartott a Nyugdíjasok Országos Képviselete Elnökségi ülésén  "Az érdekérvényesítés pozitív tapasztalatai, tanulságai és fejlesztések aktuális feladatai" címen.

Megbeszélések Ajkán és Balatongyörökön
2010-04-27
Rabi Ferenc és Demeter Józsefné megbeszélést folytatott az Ajkai Nyugdíjas Klub vezetésével és Balatongyörökön a polgármesterrel az üdültetés lehetőségeiről.

Tárgyalás a Coats Crafts Hungária Kft szakszervezeti vezetésével
2010-04-22
Varga Éva, Csanádi József, Vámos Jánosné tárgyalást folytatott a Coats Crafts Hungária Kft Szakszervezeti vezetésével az aktuális gazdasági és szakszervezeti kérdésekről.
Megbeszélés a Mátrai Erőműben
2010-04-22
Rabi Ferenc a Mátrai Erőmű Zrt-ben megbeszélést folytatott J. Witeel úrral, a Mátrai Erőmű Zrt Igazgatósági tagjával, bányászati igazgatóval a bányászat jelenlegi helyzetéről és a Mátrai Erőmű Zrt jelenlegi helyzetéről. A megbeszélésen részt vett Pápis László is.

Az Ágazati Párbeszéd Bizottság Tanácsülése
2010-04-21
Az Ágazati Párbeszéd Bizottság Tanácsülésén a BDSZ-t (az Országos Tanács ülésén résztvevő elnök és alelnökök elfoglaltsága miatt) Beőthy-Fehér Szabolcs képviselte.
Ülésezett a BDSZ Országos Tanácsa
2010-04-21
A BDSZ Országos Tanácsa ülést tartott amelyen az alábbi napirendi pontok szerepeltek:
     - a BDSZ 2009. évi gazdálkodásának beszámoló jelentése.
       A BDSZ 2010. évi költségvetés tervezete.
       Előterjesztők: Rabi Ferenc, Demeter Józsefné.
     - Tájékoztató az ágazati és társasági szintű bértárgyalások helyzetéről,
       a megkötött bérmegállapodásokról.
       Előterjesztők: Csanádi József, Pápis László, Varga Éva.
     - Tájékoztató a három szakszervezet együttműködésének, fúziójának tapasztalatairól.
       Előterjesztő: Rabi Ferenc.
     - Különfélék.

Nemzetközi tanácskozás Prágában
2010-04-15
A Cseh Köztársaság bányászszakszervezete Prágában nemzetközi tanácskozást tartott a bányászat aktuális időszerű kérdéseiről, melyen a rendező szakszervezeten kívül a dán, lengyel, magyar és német bányászszakszervezet vezetői vettek részt. A magyar delegációt Rabi Ferenc vezette. A tanácskozáson minden ország részletesen beszámolt az időszerű kérdésekről és a felmerült gondokról. Minden résztvevő kihangsúlyozta az együttműködés fontosságát. A tanácskozásról a Bányamunkás soron következő számában részletes tájékoztatás fog megjelenni.

Részvét nyilvánítás
2010-04-11
Szabados Gábor, dr. Zoltay Ákos, Rabi Ferenc és dr. Katona Gábor a magyar bányásztársadalom nevében a Lengyel Nagykövetségen rótta le kegyeletét a szombati légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynszki  elnök és kísérete  emléke előtt.   

Ülésezett a Dorogi Szénmedence Kultúráért Alapítvány Kuratóriuma
2010-04-09
A Dorogi Szénmedence Kultúráért Alapítvány Kuratóriuma - amelynek a BDSZ is tagja - az alábbi témákat tárgyalta meg:
   1. Az Alapítvány 2009. évi költségvetésének teljesítése, mérlegbeszámoló,
       közhasznú jelentése, a 2010. évi költségvetés tervezete
   2. Javaslat az Alapítvány 2010. évi pályázati felhívására
   3. Javaslat a 2010. évben adható elismerésekre történő felhívására.

Az anyagok a
www.dszka.eoldal.hu honlapon lesz olvasható, illetve a pályázati felhívás a honlapunkon.

Tárgyalás a STYL Ruhagyár Rt. vezetőivel
2010-04-09
Rabi Ferenc, Varga Éva és Csanádi József  Szombathelyen  tárgyalást folytatott a STYL  Ruhagyár Rt gazdasági- és szakszervezeti vezetővel a társaság jelenlegi és jövőbeli terveiről. A program gyárlátogatással fejeződött be.
A Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) közgyűlése
2010-04-08
A Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) közgyűlésén Rabi Ferenc vett részt.  A Közgyűlés megválasztotta az MBSZ új vezetőtestületét, az új elnök Holoda Attila lett.

Ülésezett az MSZOSZ Országos Tanácsa
2010-04-08
A 79 tagú MSZOSZ Országos Tanácsa (a BDSZ 6 fővel képviselteti magát) az alábbi témákat tárgyalta meg:

1. Beszámoló az MSZOSZ 2009.évi költségvetés teljesítéséről.
    Előterjesztők: Pataky Péter elnök, Rajcsányiné Gróf Gabriella a GEB elnöke,
                        Kovács Gézáné könyvvizsgáló.
2. Döntés az MSZOSZ 2010. évi költségvetéséről
    Előterjesztők: Pataky Péter elnök, Rajcsányiné Gróf Gabriella a GEB elnöke.

    (mindkét előterjesztést az Országos Tanács egyhangúlag elfogadta).
3. Egyebek

A Jó szerencsét köszöntés 116. évfordulója
2010-04-07
Várpalotán a Jó szerencsét Művelődési Központ-ban került sor a "Jó szerencsét köszöntés 116. évfordulója" alkalmából megrendezett ünnepségre melyet 1994. április 7-e óta a BDSZ az OMBKE-vei közösen rendez. Az ünnepségen a szakmai előadást dr. Gerse Károly az MVM Zrt vezérigazgatóhelyettese tartotta "Paradigmaváltás a villamos-energia iparban" címen, az emléktáblánál dr. Nagy Lajos az OMBKE alelnöke, az OMBKE Bányászati Szakosztály elnöke mondott ünnepi beszédet. 9 szervezet koszorúzott, a BDSZ koszorúját Székely Jenő és Vasas Mihály a BDSZ Országos Elnökség-, és Országos Tanács tagjai helyezték el. Az állófogadásnál a pohárköszöntőt dr. Tihanyi László, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar dékánja tartotta. Az ünnepségről a Bányamunkás következő számában számolunk be.