H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Nemzetközi konferencia
2011-10-27

Budapesten, a Lions Garden Hotelben került sor a Vasas Szakszervezeti Szövetség FORMA projektének, a nemzeti szemináriumok záró rendezvényének konferenciájára. A BDSZ-t Rabi Ferenc elnök és Varga Éva, Csanádi József alelnökök képviselték. A projekt a SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD közép-kelet európai ipari ágazatokban: a szociális párbeszéd szerepelőinek együtt működési formáit tartalmazta. A konferencián a magyar együttműködési törekvésekről Rabi Ferenc is tartott előadást, majd a második napon  több helyszínen kerekasztal beszélgetésekre került sor.

Munkavédelmi konferencia
2011-10-25

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja  "Biztonságos karbantartási kampány" záró rendezvényét amelyen a BDSZ Munkavédelmi Bizottság titkára is részt vett.

Ezzel a két éves kampány befejeződött, a 2012-2013 év "Együtt a kockázatos megelőzéséért" kerül meghirdetésre, a 2014-205-ös év a "Gyakorlati megoldások a pszichoszociális kockázatok kezelése" lesz.

Információk: http://osha.europa.eu/fop/hungary/hu
                    http://osha.europa.eu
                   
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Magyarországi Fókuszpont elérhetősége: 1024 Margit kt. 85. ( 346-9454 )

Ülést tartott a Mátrai Erőmű Zrt BDSZ bizalmi testülete
2011-10-25

Az ülésen - melynek kiemelt témája az Országgyűlés előtt lévő "korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és szolgálati járandóságról" szóló törvénytervezetvolt- részt vett Rabi Ferenc a BDSZ elnöke és Gaál Gábor a BDSZ tanácsosa.

Rendkívüli ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2011-10-20

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásáról és a szolgálati járandóságról szóló T/4663. sz. törvényjavaslat súlyosan érinti a szén külfejtésben dolgozókat. Az Elnök előterjesztése alapján a testület megtárgyalta, hogy milyen módosítás szükséges a törvény tervezetben illetve amennyiben nem változik, akkor milyen intézkedések történhetnek.

Bővebben

Ülést tartott a soproni Központi Bányászati Múzeum Kuratóriuma és Felügyelő Bizottsága
2011-10-19

Az ülésen - melyen a Felügyelő Bizottságban képviselteti magát a BDSZ - megtárgyalásra került a Múzeum működése ugyanis az állami támogatás váratlan zárolása miatt kritikus helyzet alakult ki.

Nemzetközi ügyek
2011-10-17

Rabi Ferenc részt vett 2011. október 17-én a Brüsszelben megtartott Európai Bányász Ágazati Párbeszéd Bizottság ülésén, melyen felkérés alapján előadást tartott a magyarországi szociális párbeszéd és a Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottság munkájáról,
Rabi Ferenc az EMCEF Szociális Párbeszéd Bizottság elnökeként 2011 október 18-án Luxemburgban levezette a bizottság ülését.

100 éves szakszervezeti tagot köszöntöttünk
100 éves szakszervezeti tagot köszöntöttünk
2011-10-17

Korn Andornét köszöntötte a BDSZ Ruhaipari tagozata 100. születés napja alkalmából, aki több mint 50 éve tagja szakszervezetünknek is.
A Ruhaipari tagozat nevében Herczeg Lászlóné és Varga Éva látogatta meg az ünnepeltet.

Megszűnik januártól a korhatár előtti nyugdíj
2011-10-14

A nemzeti erőforrás miniszter törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében megszűnik januártól a korhatár előtti öregségi nyugdíj. A javaslat szerint a már megállapított ellátásokat más jogcímen, de folyósítani fogják.

Bővebben                                     A javaslat teljes szövege


A BDSZ három napos aktív titkári értekezletet tartott Balatongyörökön
2011-10-13

A BDSZ 2011. október 13-15. között tartotta meg Balatongyörökön hagyományos titkári értekezletét, melyen a bánya- és energiaipar, a bőr-, ruházat- és textilipar munkahelyeinek, alap- és középszervezeteinek titkárai vettek részt.

Az előadások programja az aktuális, a munkavállalókat és szakszervezeti tagokat érintő legfontosabb kérdéseket tartalmazta.

A továbbképzést Rabi Ferenc (a BDSZ elnöke) nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a rendszeres felkészítők, eszmecserék, az egy-egy adott kérdésben történő egységes megjelenés és kiállás jelentőségét.

Az első napon csapatépítési tréningre került sor, melyet Németh Márta (ÉTOSZ igazgatóhelyettes) tartott.

A második napon az alábbi előadásokra került sor:

- A tagszervezés gyakorlata
Előadó: Németh Márta ÉTOSZ igazgatóhelyettes
- Gazdasági, politikai helyzetkép
Előadó: Dr. Herczog László volt szociális- és munkaügyi miniszter
- A magyar szakszervezeti mozgalom aktuális helyzete, az MSZOSZ törekvései
Előadó: Pataky Péter MSZOSZ elnök
- A BDSZ jövőképe, erős és egységes ipari szakszervezet kialakítása
Előadó: Rabi Ferenc BDSZ elnök
- Ágazati bértarifa megállapodás lehetősége a villamosenergia-iparban
Előadó: Pápis László BDSZ alelnök
- Könnyűipari helyzetkép
Előadó: Csanádi József alelnök
  Varga Éva alelnök
  Cseh Zsuzsanna tagozatvezető

A harmadik napon az alapszervezeti problémák megbeszélésével folytatódott a program, a résztvevő titkárok aktív közreműködése mellett.

Végezetül a BDSZ elnöke zárszavában értékelte az értekezlet eredményességét és kiemelte az ilyen és ehhez hasonló rendezvények fontosságát, melyek nagyban elősegítik az egyesülésből adódó, a szakmai sajátosságokra is reflektáló, mégis konszenzuskereső cselekvési egység kialakítását.

FES Szakképzési Fórum
2011-10-06

A Friderich Ebert Alapítvány szociális párbeszéd fórumot rendezett a német duális szakképzési rendszer tapasztalatairól és magyarországi kilátásairól. A rendezvényt Heinz Albert Huthmacher a Friedrich Ebert Alapítvány Budapesti Irodájának képviseletvezetője nyitotta meg. Előadást tartott dr. Klaus Heimann, az IG Metall képzési osztályának vezetője, Wolfgang Sonnek, a német Kereskedelmi- és Iparkamara szakképzési és továbbképzési osztályának vezetője. Szabó Bálint az MKIK oktatási igazgatóhelyettese az átalakuló hazai szakképzési rendszert prezentálta, a magyarországi szakképzési törekvésekről az MSZOSZ álláspontját bemutatva előadást tartott Rabi Ferenc a BDSZ elnöke. A rendezvényen részt vett Beőthy-Fehér Szabolcs a BDSZ tanácsosa.

Önkéntesség és szolidaritás
2011-10-05

Munkavállaló Nők XI. Országos Konferenciája "Önkéntesség és szolidaritás"

Program:

1. Önkéntesség és szolidaritás.
    Előadó: Tajigás Katali  szociológus
2. Önkéntesség Európai Éve
    Előadó: Sotner Norbert  Esélyegyenlőségi Főosztály
3. Önkéntes munka Németországban
    Előadó: Petra Meyer, DGB Berli- Brandenburg
4. Önkéntes munka Szlovéniában
    Előadó: Metka Roksandic, a Szlovén Női Lobby Elnöke
5. Az önkéntes munka bemutatása egy civil szervezet tevékenységén keresztül
    Előadó: Juhász Borbála, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség alelnöke

A rendezvényen részt vettek a szakszervezetek nőszervezetinek és a civil nőszervezetek képviselő is.

A BDSZ -t Juhász Edina, Cseh Zsuzsanna, Varga Éva, Chilkóné Rédei Rita képviselte.

Emléknap
Emléknap
2011-10-05

A majki Bányászati Múzeumban került megrendezésre igen nagy szakmai érdeklődés (122 fő) mellett a "Bányászati szakmai emléknap a Márkushegyi Bányaüzem megnyitásának 35. évfordulója alkalmából" rendezett ünnepségen, melyen a BDSZ is képviseltette magát.

A Bányászhimnusz elhangzása után dr. Havelda Tamás a VE Zrt bányászati igazgatója megnyitó beszéde után a pohárköszöntöt Vicsai János a VE Zrt Márkushegyi Bányaüzem felelős műszaki vezető helyettese tartotta.

15 perces filmben mutatták be a 35 éves Márkushegyi Bányaüzem életét a tervezéstől napjainkig, majd múzeumi tárlatvezetésre került sor.

A program fehér asztal -,  majd a csodálatos idő miatt a szabadban folytatódott.

Idősek Világnapja
2011-10-04

A Ruhaipari tagozat nyugdíjas alapszervezete ünnepséget rendezett 2011. október 4-n
az Idősek Világnapja alkalmából.

1. Varga Éva köszöntötte a tagozat nyugdíjas alapszervezetének tagjait.   
2. Herczeg Lászlóné az alapszervezet titkára beszámolt a 2011. évben végzett munkáról.
3. Átadásra kerültek az 50-60 év szakszervezeti tagságért járó oklevelek.