MASZSZ-Nívódíj
MASZSZ-Nívódíj
2015-04-30

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nívódíj kitüntetésében részesült az Oroszlányi Bányász Fesztivál Fúvószenekar.  A Fúvószenekar 1945-ben alakult Oroszlány város zeneszerető polgáraiból. A kezdeti nehézségek után az akkoriban ugrásszerűen fejlődő bányaipar hathatós támogatás meghozta gyümölcsét: egyre szaporodó létszámmal és gyarapodó hangszerállománnyal, kottatárral a zenekar az 1970-es évekre a magyar amatőr fúvószenekari élet kiemelkedő együttesévé vált. Rendszeres szereplője lett a nívós zenei fesztiváloknak, versenyeknek, emellett a hagyományos nemzeti és bányász ünnepeknek és népünnepélyeknek. Az együttes több alkalommal szerepelt országhatárainkon kívül is Szlovákiában, Csehországban, Skóciában, Ausztriában, Németországban népszerűsítette a magyar fúvószenét.

Megbeszélés a Coats Crafts Hungary Kft.-nél
2015-04-29

A Coats Crafts Hungary Kft. nagyatádi üzemében tulajdonosváltásra kerülhet sor. Ezért a BDSZ elnöke, alelnöke, a helyi szakszervezeti vezető és a cég managementje a nagyatádi üzemben tájékozódó megbeszélés tartott.
A megbeszélésen jelenlévők megállapodtak, hogy a munkavállalók továbbra is folyamatos tájékoztatást kapnak és közös erőfeszítéseket tesznek a munkahelyek megőrzése érdekében, a munkavállalók kiszámítható foglalkoztatásának biztosítására.

Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának demonstrációja
Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának demonstrációja
2015-04-28

A MASZSZ Ifjúsági Tagozata flashmobot tartott Budapesten a Nyugati Pályaudvarnál, hogy felhívják a figyelmet, az elmúlt évben 69  munkavállaló veszette életet és 19 661 baleset történt munkavégzés során. Szomorú statisztika az is, hogy a Világban hozzávetőleg tizenöt másodpercenként hal meg valaki, amikor a munkáját végzi. A rendezvényen felszólalt Kordás László MaSZSZ elnök is, aki arról beszélt, mennyi teendője van az érdekvédőknek és milyen fontos lenne a munkavédelem megerősítése. A megmozduláson a BDSZ Ifjúsági Tagozata is részt vett.

Közgyűlés
2015-04-28

A Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi  Szövetség a Magyar Iparjogi Akadémia tanácstermében rendezte meg szakmai előadások keretében közgyűlését, melyen meghívásra a BDSZ Munka- és Egészségvédelmi Bizottság képviselője is részt vett.

Megemlékezés
2015-04-28

A Magyar Vegyipari,Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezet székházának nagytanácstermében került sor a munkában elhunytak világnapi rendezvényre, melyen a BDSZ is képviseltette magát.

Berlini demonstráció
Berlini demonstráció
2015-04-25

Az IG-BCE és a VER.DI  német szakszervezetek közös felhívására
tüntetés volt Berlinben. Ennek hátterében a barnaszénerőművekre tervezett büntető díjak állnak, amelyeket a Német Szövetségi Gazdasági Minisztérium tervez bevezetni. Így erőműveket és külfejtéses bányákat
már nem lehetne gazdaságosan működtetni és be kellene zárni. Ez a teljes RWE-konszernt gyengíti a villamosenergia hálózaton, az értékesítésben, a kereskedelemben és a megújuló energiáknál.
"Tiltakozunk a teljes régió "lekapcsolása" ellen" - mottója alatt az RWE valamennyi divízójából
vettek részt kollégák az IG-BCE és ver.di által szervezett tömegdemonstráción.
A Mátrai Erőmű ZRt. munkavállalóit 13 fő képviselte, a delegációt Derekas Barnabás
igazgatósági tag és Pápis László ME ZRt. BDSZ titkár,  KÜT elnök vezette. A 13 fős delegációból
8 fő a Bányász Szakszervezet tagja, a többi kolléga  a Villamos Szakszervezetet képviselte.


Bányászkórusok VI. Országos Tatabányai Találkozója
2015-04-25

Három év után újra megszervezésre került a Bányászkórusok VI. Országos Tatabányai Találkozója, a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban. Pákai Ernő művelődési ház vezető
konferálásával a rendezvény célja a zene, a dalok ünnepe mellett a bányász kultúra és szakma hagyományainak életben tartása volt.
Ennek jegyében kiegészítő programként a színpadi műsorokat  megelőzően  az érdeklődő vidéki csoportoknak látogatási lehetőséget biztosítottak a Tatabányai Szabadtéri Bányászati Múzeumban, míg a program zárásaként
a Tatabányai Bányász Kegyeleti Emlékhelynél bemutatóra került sor a vállalkozó együttesek bevonásával.

Közreműködő együttesek:
Bányász-Kohász Dalkör - Salgótarján
Forrás Női Kar - Ajka-Padragkút
Rozmaringos Bányász Egylet - Tatabánya
Oroszlányi Bányász Népdalkör
Siófoki Bányász Női Kar
Sárisápi Szlovák Pávakör
Tatabányai Bányász Dalkör
Tokodaltáró-Tokod Egyesített Kórusa

A rendezvényt megnyitotta:
Bencsik János, országgyűlési képviselő
Köszöntőt mondott:
Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke
Támogatók voltak:
Nemzeti Kulturális Alap és a Bányász Kultúráért Alapítvány

Európai Szociális Párbeszéd Szakpolitikai Bizottság ülés
2015-04-23

A nemzetközi bizottsági ülésen Sylvain Lefebvre az IndustriAll Európa főtitkár-helyettese ismertette az előző bizottsági ülés óta történt eseményeket, változásokat, bemutatásra került a Juncker Bizottság prioritási elemi, az IndustriAll Európa 2016. évi kongresszusának előkészítése. Rabi Ferenc elnök elemezte a magyarországi érdekképviseleti struktúrát és iparpolitikát, a szakmaközi és ágazati szociális párbeszéd hazai szintjét. A rendezvényen bemutatásra került a szervezethez tartozó európai ágazati párbeszéd bizottságok munkája, belső tevékenysége, az elfogadott állásfoglalások és ágazati kezdeményezések és az ágazati munkáltatói szervezetekkel folytatott tárgyalások eredményei. A két napos ülésen szakmaközi témákat is megtárgyaltak a hazai és a nemzetközi résztvevők, az oktatás, az iparpolitika és energiapolitika területén, említésre került az Ifjúsági Garanciaprogram alkalmazása és eredményei, a Párizsban megrendezésre kerülő klímakonferencia előkészületei és az Európai Szakképzési Tanácsok helyzetjelentései is.

EVDSZ munkavédelmi konferencia
2015-04-22

Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése projekt keretében munkavédelmi konferenciát szervezetek a villamosenergia-ipar területén. A rendezvényen az előadók bemutatták az iparági munkavédelem helyzetét, a biztonságos munkavégzés szempontjait elemezték az egyes munkakörökben, a munkavédelmi képviselők és a szakszervezeti jogok fontosságára hívták fel a figyelmet. A rendezvényen a BDSZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs kollégánk képviselte.

Munkavédelmi képviselő képzés
2015-04-22

A BDSZ székházban került megrendezésre a Munka-Véd 2002 Bt. által megtartott, a Munkatörvénykönyvben előírt munkavédelmi képviselő képzés, amelyen  8 társaság 28 munkavédelmi képviselője vett részt.

Ülést tartott a BDSZ Országos Tanácsa
2015-04-15

A BDSZ Országos Tanácsa az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg :
1. A BDSZ 2014. évi gazdálkodásának beszámoló jelentése. A BDSZ 2015. évi
költségvetés tervezete, alapítványok helyzete.
2. A BDSZ új tagszervezési és szolgáltatási feladatainak áttekintése.
3. Döntés a kongresszusi program cselekvési tervéről.

121 éves a Jó szerencsét köszöntés
2015-04-10

A várpalotai Jó szerencsét Művelődési Központ dr. Szíj Zoltán termében a BDSZ és az OMBKE rendezte meg a "Jó szerencsét" köszöntés elfogadásának 121. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségét.

A zsúfolásig megtelt dr. Szíj Zoltán nagytanács termében a Bányászhimnusz elhangzása után a Faller Jenő Szakközépiskola és Kollégium tanulóinak kultúrműsora  következett.

A szakmai előadást dr. Kereki Ferenc a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója tartotta  "A radioaktív hulladékok és a bányászat" címen.

Az emléktáblánál az ünnepi beszédet Huszár László az OMBKE alelnöke, a Bányászati Szakosztály elnöke tartotta.

14 szervezet koszorúzása után az állófogadásnál a pohárköszöntőt dr. Baksa Csaba a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke tartotta.


Szakmai konferencia
2015-04-09

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) és a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége  2015.április 9-én tartotta az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Szintér zsúfolásig megtelt előadótermében -  melyen a BDSZ is képviseltette magát - a "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban?" című  előadás- és vitasorozat százkilencedik  konferenciáját "A villamosenergia-rendszer kapacitásfejlesztésének kérdései" témában.

A konferencián elhangzott előadások:

Dr. Aszódi Attila kormánybiztos:  A Paksi Atomerőmű hosszú távú szerepe a magyar energetikában

Dr. Valaska József a Mátrai Erőmű Zrt. Igazgatóság elnöke: A Mátrai Erőmű és a lignit jövőbeni szerepe a hazai villamos-energia termelésben

Dr. Kiss Csaba az Altsom Hungária Zrt. erőműszerviz üzleti egységének ügyvezető igazgatója: Nemzetközi erőmű-építési trendek

A megnyitót, a konferencia levezetését Hatvani György a GTTSZ Energiatagozatának végezte.

Ülést tartott a BDSZ Elnöksége
2015-04-08

Az Elnökség az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1. A BDSZ 2014. évi gazdálkodásának beszámoló jelentése. A BDSZ 2015.évi költségvetés tervezete
2. A BDSZ szervezet egységei gazdálkodási helyzetének áttekintése
3. A kongresszusi program cselekvési tervének jóváhagyása, OT ülésre történő elfogadása
4. Tájékoztató a 2015. évi Május 1-jei rendezvényének előkészítéséről

Az IndustriAll Európa keleti régió találkozó
2015-04-01

Az IndustriAll kelet-európai régiójának közös ülésére kerül sor 2015. április 1-2-én Ljubljanában, ahol a következő napirendek kerülnek megtárgyalásra.
A BDSZ képviseletében Rabi Ferenc elnök vesz részt.

Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942